Főoldal / Blog / Új trend, ízletes alternatíva: Alkoholmentes borok

Új trend, ízletes alternatíva: Alkoholmentes borok

2024. 01. 25.

Az alkoholmentes borok nem csak azoknak szólnak, akik kerülni akarják az alkoholos italok fogyasztását, hanem azoknak is, akik különleges és ízletes alternatívát keresnek a szeszes italok fogyasztására.

 
Új trend, ízletes alternatíva: Alkoholmentes borok

Ebben a cikkben többek között arról is olvashatsz, hogy milyen alkoholmentes borokat érdemes kipróbálni, mi a különbség az alkoholmentes és alkoholos borok készítésében, valamint adunk 1-2 tanácsot a fogyasztásukhoz és a hozzájuk passzoló ételekhez is.

Miért kellenek alkoholmentes borok?

Az alkoholmentes borok ideális alternatívát nyújtanak azok számára, akik odafigyelnek az egészségükre, de nem szeretnének lemondani az ízélményről. Ezek az italok olyan italkedvelőknek is lehetőséget adnak, akik különböző okokból, például várandósság vagy vezetés miatt, nem fogyaszthatnak alkoholt.

A modern alkoholmentes borok nem csupán klasszikus borokból készülnek, hanem egyedülálló ízvilágukkal és minőségükkel is kivívják a figyelmet. Kóstolásuk során a fogyasztók nemcsak az italok sokszínűségét, hanem az alkohol nélküli változatok egészségre gyakorolt pozitív hatásait is felfedezhetjük.

Mi a különbség?

A borokat alkoholos és alkoholmentes változatban is megvásárolhatjuk és fogyaszthatjuk, de ezek között sok különbség van. Ilyen például az előállításuk is. Az alábbiakban összehasonlítjuk a két típus készítési folyamatát.

Alkoholos borok készítése

Első lépésként a szőlőszemeket kiválogatják és leszedik a szőlőtőkékről, amivel kezdetét veszi a szüret. Ezután a szőlőt préselik, és a szőlőlével együtt fermentálják. A szőlőhéjak és magok hozzájárulnak az ízekhez és a tanninokhoz.

A szőlőlevet a természetes élesztő vagy hozzáadott élesztő segítségével erjesztik. Az erjesztés során a cukor alkohollá és szén-dioxiddá alakul.

A bor tölgyfahordókban vagy acél tartályokban érlelődik. Ez az időszak az íz és az illat kialakulásához járul hozzá. Az érlelés után a bort palackozzák és további érlelésre bocsátják a palackokban.

Alkoholmentes bor készítése

A szüretnél ugyanaz a folyamat, mint az alkoholos boroknál, ahol a szőlőszemeket összegyűjtik.

Az alkoholmentességet egy különleges eljárással készítik. Az alkohol kivonása a borból egy speciális vákuumos eljárással történik, amikor egy légmentes környezetben a bort 28 ℃-ig melegítik fel. Az alacsony hőmérséklet és a szabadalmaztatott speciális eljárás lehetővé teszi, hogy a desztillálás után, továbbra is élvezhető legyen a klasszikus íz- és zamatvilág. 

Három különleges alkoholmentes bor

A választás lehetősége az alkoholmentes borok terén az utóbbi időben rohamosan bővül, és egyre többen fedezik fel az alkoholmentes borkülönlegességeket.

Darling Cellars alkoholmentesített Red Shiraz

A Darling Cellars Red Shiraz alkoholmentesített változata a tradicionális Shiraz borok gazdag ízvilágát hozza el, de alkoholmentes verziójával. Ebben a borkülönlegességben érezhetjük a bogyós gyümölcsök intenzív ízét, kiegészítve finom fűszerességgel. Az alkoholmentesítés során a bor megőrzi karakteres jegyeit, így azok, akik az alkoholtól mentesített változatokat keresik, magas minőségű élményt tapasztalhatnak.

Darling Cellars alkoholmentesített Sauvignon Blanc

A Sauvignon Blanc rajongói is találnak maguknak különlegességet az alkoholmentes borok között. A Darling Cellars Sauvignon Blanc alkoholmentesített változata a frissesség és a gyümölcsösség tökéletes egyensúlyát kínálja. Zamatos citrus jegyek, zöldalma és a karakteres sauvignon blanc jellegzetes ízvilága teszi ezt az alkoholmentes bort egyedivé.

Allure alkoholmentesített rozé bor

Az Allure alkoholmentesített rozé bor egy szemet gyönyörködtető és ízletes választás azoknak, akik szeretnék élvezni a rozé borok frissességét, anélkül, hogy alkoholt fogyasztanának. Ez a rozé bor vibrálóan gyümölcsös, bőséges eper és málna jegyekkel, ami kiváló választás lehet könnyedebb étkezések mellé vagy egy kellemes délutáni beszélgetéshez.

Ital és étel kombinációk

A Darling Cellars alkoholmentesített Red Shiraz erőteljes, gyümölcsös jegyeket mutat, amelyek jól párosíthatók szaftos húsokkal és fűszeres ételekkel. Ezért egy gazdag marhapörkölt vagy egy csípős barbecue csirke mellé tökéletes választás.

A Darling Cellars alkoholmentesített Sauvignon Blanc friss, citrusos jegyekkel rendelkezik, ami kiváló választás lehet könnyedebb fogásokhoz. Kísérletezhetünk salátákkal, tenger gyümölcseivel vagy egy könnyű grill halat is választhatunk hozzá.

Az Allure alkoholmentesített rozé bor könnyed és gyümölcsös, tökéletes választás könnyebb előételekhez, salátákhoz vagy akár egy mediterrán piknikhez. Egy friss görög saláta vagy egy könnyű mozzarella paradicsom saláta kiválóan illik hozzá.

Amikor a többi bor mellé választunk, érdemes figyelembe venni az étel és a bor ízharmóniáját. Az erőteljes vörösborok jól párosíthatók marhahúsokkal és fűszeres ételekkel, míg a könnyedebb fehérborok ideálisak lehetnek tenger gyümölcseihez vagy friss zöldség fogásokhoz. A rozé borok széles skálájukkal sokféle étellel harmonizálhatnak, legyen az szárnyas, hal vagy friss saláta.

Ha kedvet kaptál az alkoholmentes vagy alkoholos italainkhoz, a Red&Black honlapján és szalonjában is bőséges választékkal várunk!